Finva Sportdag 2019

Dit jaar bestond de Finva sportdag uit een sportieve wandeling van zo’n 13 km naar de Staringkoepel te Almen. De route voert door de omgeving van Almen via weilanden en bos, langs de rivier de Berkel en het Twentekanaal. Op het verste punt staat de Staringkoepel, een theekoepel uit 1850 eigendom van de jongste dochter van de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring.

Deze keer deden er 12 personen mee, inclusief Gijs Geen van FPF, die tevens de mooie rugzakjes heeft aangeleverd. De inhoud van de zakjes werd verzorgd door Paul. Verse bolletjes van de warme bakker uit Gorssel en fruit uit de uiterwaarden van de IJssel. Verder nog wat energiedrank en wat lekkers om de tocht vol te houden. Aan het weer zou het niet liggen want het was perfect wandelweer met een lekker zonnetje!

Het eerste stuk leidt ons door de bossen van Almen richting het Twente kanaal en langs de Ezherbrug (uit de film Pietje Bel). Na zo'n 6,5 km arriveren we bij de Berkel bij het voetveer, die ons naar de theekoepel aan de overkant brengt. Aangezien dit veer op menskracht aangedreven is en er maximaal 6 personen op mogen kunnen we mooi 2 teams vormen. De bedoeling was om in een zo kort mogelijke tijd de overkant te bereiken. Met enkele seconden verschil wist Team 2 als eerste aan te komen.

Binnen in de theekoepel is een kleine tentoonstelling over het verleden. Na een kort bezoek aan de compleet gerestaureerde theekoepel met prachtig uitzicht over de Berkel was het tijd voor een kleine quiz. De deelnemers hadden allen hun huiswerk goed gedaan en hun ogen goed de kost gegeven in de theekoepel. Vragen als: Wie was Staring, waar bevindt zich de liefdeskus, waar ontspringt de Berkel en welke bekende Nederlander woont in Almen, werden allemaal goed beantwoord. Team 1 scoorde iets meer punten door meer antwoorden te geven.

Om de wandeltocht te vervolgen moesten we wederom naar de overkant. Dus nog een keer wie het snelste aan de overkant was. Met een seconde verschil was wederom Team 2 de snelste.

Met nog 6,5 km voor de boeg was er nog gelegenheid om een stukje te klootschieten. Dezelfde teams speelden tegen elkaar over mooie rechte paden. Team 2 eindigde met het minste aantal worpen en verdiende de meeste punten waardoor ze ook overall winnaar zijn geworden.

We slingeren nog een laatste stuk langs de Berkel om vervolgens neer te strijken bij de Hoofdige Boer in Almen voor een drankje en wat lekkere hapjes. Het Bronkhorster Bokbiertje is bij de meesten de favoriet.

Uit alle reacties was op te maken dat iedereen het een prachtige wandeling vond en ervan heeft genoten. We hadden enorm geluk met het prachtige weer en het was dit jaar wederom gezellig om weer eens met het hele FInva team op pad te gaan. Geruchten gaan dat we volgend jaar in de buurt van Olst gaan wandelen!

Mocht je nog wat meer informatie willen klik dan hier voor Staring of klik hier voor de route die we hebben gelopen. Voor nog meer foto's klik hier!

Hier nog enkele foto's:

Finva Proeven 2016

imgp9646

Warming-up onder leiding van Leo

Op 30 september jl. is het buitenseizoen van de Finva-groep Apeldoorn traditioneel afgesloten met het afleggen van de Finva-proeven. Dit houdt in dat de deelnemers in korte tijd maar liefst vijf atletiekonderdelen moeten afleggen. Die onderdelen zijn: 100 meter sprint, hoog- en verspringen, kogelstoten en de Coopertest. Enkele jaren geleden werd op meerdere plaatsen in Nederland deze oudste activiteit van de personeelsverenigingen nog uitgevoerd, maar dat is helaas verleden tijd. Tegenwoordig is Apeldoorn de enig overgebleven plaats waar de proeven nog worden afgelegd. Leo Neuteboom, één van de meest ervaren en fanatieke Finva-sportleiders, heeft op zijn kantoor nog wel een groep sporters, maar die willen de proeven niet meer afleggen. Leo heeft daarom aan ons gevraagd of hij bij ons mee mocht doen, omdat hij graag voor de veertigste keer zijn diploma wilde halen.

Wij hadden daar geen bezwaar tegen. Leo moest echter wel een tegenprestatie leveren, maar dat was voor hem geen probleem want hij mocht de warming-up leiden. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn ging de warming-up dit keer onder muzikale begeleiding en het had veel weg van Nederland in beweging van omroep Max. Dat past goed bij de groep en het werd erg gewaardeerd.

 

imgp9649

100 meter sprint

imgp9781

Rob in actie!

Hij dus voor de veertigste keer, dat is op zich al een indrukwekkend aantal, maar er is één persoon die ruimschoots boven dat aantal uitkomt. Dat is Rob van den Berg, bij vele voormalig CBM-medewerkers nog wel bekend als TRIM van den Berg. Rob heeft een unieke prestatie geleverd, want hij heeft namelijk voor de vijftigste (!!!) keer het diploma gehaald. Ik voorspel dat deze prestatie ongeëvenaard zal blijven. De eisen om het diploma te behalen worden bepaald op basis van het geslacht en de leeftijd van de deelnemer, waarbij 55 jaar en ouder de hoogste leeftijdscategorie is. Rob moet dus al bijna twintig jaren aan dezelfde eisen voldoen en het lijkt hem nog steeds geen enkele moeite te kosten. Bij het hoogspringen liet hij een niet eerder vertoonde techniek zien, want hij zette met twee benen af en ging met een koprol over de lat zonder deze zelfs maar aan te raken. Helaas was het ‘afzetgebied’ bij dit onderdeel 100 meter sprint nog een beetje nat en glad waardoor twee deelnemers uitgegleden, maar ze hebben er gelukkig geen blessure aan over gehouden. Het verspringen is voor velen een onderdeel waarvoor ze angst hebben, omdat de kans op een blessure daarbij het hoogst is. Ze durven daarom niet voluit te springen, maar vinden het voldoende als de minimale eis wordt gehaald. Tijdens de proeven zijn er video-opnamen gemaakt en vooral bij dit onderdeel zag het er soms niet erg charmant uit heb ik gehoord.

imgp9851

Rob en Leo

We hebben vorig jaar een les kogelstoten van Eelco Sintnicolaas gehad en we hebben daar allemaal erg goed opgelet waardoor iedereen dit onderdeel probleemloos heeft gehaald. De Coopertest (in 12 minuten zoveel mogelijk meters lopen)is het afsluitende onderdeel. Koos Koerts had zich van de taak gekweten om de tussentijden door te geven en ook nog voor alle deelnemers te noteren, ook een geweldige prestatie. Hij heeft daarnaast ook nog foto’s gemaakt.

Na de Coopertest konden we gelukkig vaststellen dat alle deelnemers het diploma hebben gehaald. De diploma’s gaan we uitreiken tijdens een Finva-etentje, dat waarschijnlijk in november gaat plaatsvinden. Rob van den Berg zal dan zijn vijftigste diploma in ontvangst mogen nemen. Jan Veldhuis verdient ook extra aandacht omdat hij, voor zover ik kan nagaan, de oudste debutant ooit is bij het afleggen van de proeven. Hij is inmiddels 66 jaren oud en verdient veel respect voor deze prestatie. Heel bijzonder.

Na afloop van de proeven hebben de meeste deelnemers zich verplaatst naar Bussloo om daar de dag af te sluiten met een pitch-and-putt-toernooi over 18 holes.

imgp9874

Pitch-and-Putt

Deze activiteit en locatie zijn bij de leden van de pv natuurlijk wel bekend vanwege het jaarlijkse toernooi dat daar wordt georganiseerd. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag mede dankzij goede weersomstandigheden. Inmiddels zijn we begonnen aan het binnenseizoen, dat duurt tot april 2017. Dat betekent sporten in een volledig vernieuwde zaal aan de Molleruslaan in Apeldoorn. We doen dat elke dinsdag van 17.00 tot ongeveer 18.30 uur en deelname is voor leden van de pv gratis. Je kunt met mij of Koos Koerts contact opnemen als je belangstelling hebt om mee te doen of meer informatie wilt hebben.

Klik hier voor de foto's!!

Hein Scheffer.

Finva-proeven 2015

Op woensdag 7 oktober 2015 werd het buitenseizoen traditioneel afgesloten met het afleggen van de Finva-proeven.
Onder redelijke weersomstandigheden werd na de opening en warming-up begonnen aan de vijf onderdelen, met als eerste de 100 meter sprint. Sinds enkele jaren is de indeling van de heats zodanig dat de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn en elkaar tot optimale prestaties aanzetten.
Foto_niewsberichtAls tweede onderdeel stond het hoogspringen op het programma, maar omdat de aanloop nog wat vochtig was had de organisatie besloten om het programma aan te passen, waardoor er eerst met de kogel werd gestoten. Dit onderdeel werd verrassenderwijs gewonnen door de nestor van de Nederlandse Finva, Rob van den Berg.
Het uitstellen van het hoogspringen heeft weinig effect gehad, want de zon was er niet in geslaagd om door de wolken heen te breken, waardoor de aanloop nog steeds vochtig was. De meeste deelnemers waren daarom voorzichtig en gingen niet tot het uiterste om vijf centimeter hoger te springen met uitzondering van Huub Grupa, die dit moest bekopen met een fikse glijpartij. Hij heeft hier gelukkig geen blessure aan over gehouden, omdat het grootste deel van zijn lichaam wel op de mat landde.
Voor het onderdeel verspringen hebben enkele deelnemers angst in verband met een verhoogde kans op blessures en ook hier was het halen van de minimale eis voor velen al voldoende.
Gelukkig verliep dit onderdeel bijna probleemloos, want er was wel enige discussie over de geldigheid van minimaal één sprong en de toepassing van de regels. In de evaluatie zal dit worden besproken met de juryleden.
De Coopertest was het laatste onderdeel en hier waren de verschillen best groot, maar iedereen is tot het uiterste gegaan. Alle deelnemers hebben zodanig goed gepresteerd dat iedereen het diploma heeft gehaald en die diploma’s zullen weer worden uitgedeeld tijdens het jaarlijkse Finva-etentje.

Twee Finva-sporters die al een tijdje niet mee hadden gedaan, Berend Posthouwer en Homme Schurer, kwamen ook nog even een kijkje nemen en dat was een leuke verrassing voor velen. Na afloop van de proeven werden voor alle vijf onderdelen de eerste drie gehuldigd en maar liefst zeven van de acht mannelijke deelnemers mochten minimaal één keer de gang naar het podium maken, waarbij Joris Prins en Jan Brands de grote uitblinkers waren met ieder vier podiumplaatsen.

Astrid Beerten, helaas alweer de enige vrouwelijke deelnemer, werd ook symbolisch gehuldigd. Ze doet het toch elk jaar maar weer, dit jaar heeft ze zelfs voor de 25ste keer het diploma gehaald. Er zijn in Nederland waarschijnlijk niet veel vrouwen die deze prestatie ook hebben geleverd.

Foto2_niewsberichtNa de huldigingen was het zaak om snel te douchen en gereed te maken voor de reis naar Deventer toe, waar de middagactiviteit werd gedaan. Wat er zou gebeuren was voor de meeste deelnemers een verrassing.
De mensen die hun auto bij het IJsselhotel hadden geparkeerd maakten met het voetgangerspontje de oversteek naar de andere kant van de IJssel, waar ze werden opgewacht door Jacqueline van Velsen, inderdaad de vrouw van Paultje.
Zij begeleidde de groep naar het bedrijf waar ze werkt, Witteveen en Bos, waar de groep weer compleet werd. Na de ontvangst met een kop koffie of thee met een bijtje (Deventer koek) gaf Jacqueline een presentatie over de werkzaamheden die langs de IJssel worden uitgevoerd in het kader van het project Ruimte voor de rivier. Het bedrijf Witteveen en Bos is bij dit project betrokken als adviesbureau. Vanuit de kamer waar de presentatie werd gehouden konden we al een deel van de werkzaamheden zien, maar na afloop van de presentatie gingen we een wandeling maken en via de spoorbrug gingen we over de IJssel en daalden via een trap af naar de uiterwaarden waar we van dichtbij een beeld konden vormen van het werk dat daar gedaan wordt, zoals overloopgeulen maken en het verstevigen van de pijlers waar de spoorbrug op rust. De werkzaamheden moesten en moeten meermaals worden stilgelegd omdat er weer een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden, meestal 500-ponders. Die bommen werden eerst onschadelijk gemaakt of tot ontploffing gebracht op een andere locatie. Via het IJsselhotel en de Wilhelminabrug kwamen we terug in het centrum van de stad, waar bij de Lebuïnuskerk, de derde kerk van Nederland als het gaat om de grootte, stadsgids Nico op ons stond te wachten. Hij, geboren in Maastricht, begeleidde ons bij een stadswandeling van ruim anderhalf uur, die ons voerde van de Lebuïnuskerk via enkele smalle winkelstraatjes en de Brink naar het Bergkwartier. Dat is de toeristische attractie van Deventer waar ook jaarlijks het Dickens-festijn in de maand december wordt gehouden. Bovenop een rivierduin staat de Bergkerk, die we ook even van binnen hebben bekeken. Tijdens deze wandeling hadden we toevallige ontmoeting met de man die nationale bekendheid kreeg door een optreden bij De wereld draait door. Zijn filmpje op YouTube was al anderhalf miljoen (!!) keer bekeken en te vinden door op deze link te klikken.

Na verloop van tijd werden de beentjes moe, de ruggen begonnen zeer te doen en de dorst werd groter, waardoor we besloten om de wandeling te beëindigen en naar onze laatste bestemming van de dag te gaan. Paul had daarvoor biercafé De Heks uitgezocht en daar hebben we onder het genot van een drankje deze geslaagde dag afgesloten.
Onze dank gaat vooral uit naar alle mensen die niet aan de proeven hebben meegedaan maar toch hebben meegewerkt om deze dag te laten slagen en een speciaal woord van dank gaat naar Jacqueline, voor de hartelijke ontvangst bij Witteveen en Bos en de mooie presentatie die ze heeft gegeven.
Hopelijk wordt het volgend jaar weer een succes en het belooft een heel bijzondere dag te worden op sportief gebied, want dan hoopt Rob van den Berg het diploma voor de vijftigste keer te halen. Dit zal niet ongemerkt voorbij gaan verwacht ik.

Klik hier voor de foto's!!

Gasttraining Eelco Sintnicolaas.

Na jaren van voorbereiding was het op 11 augustus j.l. eindelijk zover dat Eelco Sintnicolaas een gasttraining heeft gegeven aan de sporters van de Finva-groep Apeldoorn. De aankondiging van deze bijzondere gebeurtenis had er toe geleid dat een aantal collega’s die al een tijdje niet hadden meegetraind ook weer verschenen. Eelco zit in de laatste fase van de voorbereiding op zijn deelname aan de tienkamp tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek, die later deze maand in Beijing worden gehouden. Hij is al jarenlang Nederlands kampioen op de meerkamp (zowel indoor als outdoor) en in 2010 is hij zelfs Europees kampioen geweest op de tienkamp en hij heeft zich inmiddels gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, die volgend jaar in Rio de Janeiro worden gehouden. Zijn ambitie voor dit jaar is om wereldkampioen te worden.

EelcoNa overleg hadden we besloten dat we tijdens de training aandacht zouden schenken aan de onderdelen hoogspringen en kogelstoten. We kwamen er achter dat we al veel goed deden, maar hij kon ons toch enkele aanwijzingen geven, waardoor de techniek op deze moeilijke onderdelen toch iets beter is geworden.
Indien we nog een aantal keren deze training herhalen dan verwacht ik dat er tijdens de Finva-proeven nog wel persoonlijke records worden verbeterd.
De training vond in een heel ontspannen sfeer plaats en na afloop was iedereen zeer tevreden.

Eelco werd bedankt met een aantal kadootjes, namelijk een fles met (een soort van) champagne en een doos Celebration, in de hoop dat daar tijdens de WK aanleiding toe is om dit te nuttigen. Hij heeft ons beloofd om speciaal voor ons tijdens de WK bij het hoogspringen na een sprong nog even een salto op de mat te maken. We kunnen dit allemaal volgen op 28 en 29 augustus a.s.

In de fotogalerij zijn al enkele foto's te zien. Eerdaags zullen er meer volgen!

Klik hier voor de foto's!!